Spausdinti

FW: Darbą pradėjo naujos sudėties Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija

Antradienis, 2024 Sausio 16

Į atnaujintos sudėties Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijos sudėtį įeina ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojųprofesinės sąjungos valdybos pirmininko pavaduotojas Artūras Šalaševičius , VŠĮ Jonavos rajono sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas.

Sveikiname,  linkime gero ir produktyvaus darbo!

LR SAM INFORMACIJA:

Pirmadienį į pirmąjį posėdį susirinko atnaujintos sudėties Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija. Ją sudaro septyni nariai, deleguoti valstybės institucijų, medikų ir pacientų teises ginančių nevyriausybinių organizacijų.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys naujos sudėties komisijai linkėjo išlaikyti autoritetą visos kadencijos metu, darant kultūrinį pokytį gydymo įstaigose.

„Kasdien Lietuvoje įvyksta apie 70 000 medikų ir pacientų susitikimų. Didžioji dalis šių patirčių yra teigiamos, deja, pasitaiko ir tokių, kur reikia arbitrų. Žinome, kaip jautriai žmonės reaguoja į klaidas ir kaip stengiamasi jas nutylėti. Šiandien naujos sudėties komisijai linkiu išlaikyti autoritetą visos kadencijos metu, kad jos sprendimai būtų ne tik teisingi, tačiau ir leistų daryti kultūrinį pokytį gydymo įstaigose, drąsiau kalbant apie situacijas, kuriose buvo patirta žala. Bet kokia laisvesnė ir savikritinė refleksija į klaidas yra išgelbėtos gyvybės ir sveikata ateityje“, – teigė ministras.

 Pirmajame komisijos posėdyje aptarti organizaciniai klausimai ir suplanuoti artimiausi darbiniai posėdžiai, taip pat išrinkta komisijos pirmininkė – šias pareigas toliau eis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Inga Skutkevičiūtė.

„Lietuvoje turime labai aukštos kokybės medicinos paslaugas, tačiau negalime pamiršti, kad jas teikia žmonės – medikai, kurie atlieka labai prasmingą ir tuo pačiu labai sudėtingą darbą, kurio metu ne visada įmanoma išvengti klaidų bei žalos paciento sveikatai atsiradimo.  Stengdamiesi mažinti klaidų tikimybę ir tobulinti paslaugų kokybę, turime ugdyti ir klaidų kultūrą – gebėti pripažinti ir suprasti padarytas klaidas, jas išanalizuoti ir padaryti išvadas. Tikiu, kad komisija, kurios nariams keliami aukšti kvalifikacijos, patirties ir skaidrumo reikalavimai, prisidės prie tokios kultūros kūrimo Lietuvoje, ir padės užtikrinti, kad žalą patyrę pacientai bei jų artimieji sulauktų deramo dėmesio ir atlygio“, – sako Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijos pirmininkė I. Skutkevičiūtė.

Komisija sudaroma ketveriems metams iš septynių nepriekaištingos reputacijos asmenų – dviejų Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) arba sveikatos apsaugos ministro įgaliotos institucijos atstovų, dviejų pacientų teisėms atstovaujančių nevyriausybinių organizacijų atstovų ir trijų sveikatos priežiūros specialistams atstovaujančių organizacijų atstovų.

Į naujos sudėties komisiją įtraukti Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos narės Asociacijos „Donorystė“ tarybos narė Dalia Bartkaitienė, asociacijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė, Lietuvos gydytojų sąjungos narė Daiva Brogienė, Gydytojų odontologų draugijos ir Odontologų rūmų narė Violeta Raslanienė, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos valdybos pirmininko pavaduotojas Artūras Šalaševičius, Valstybinės ligonių kasos Ekonomikos departamento Statistikos ir analizės skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė.

Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija veikia nuo 2004 m. ir yra privaloma ikiteisminė institucija, kuri neatlygintinai nagrinėja pacientų ir jų artimųjų prašymus dėl turtinės ir neturtinės žalos, atsiradusios dėl paciento sveikatai padarytos žalos, atlyginimo. Kreiptis į komisiją pacientai gali ne vėliau kaip per 3 metus nuo dienos, kai sužinojo ar turėjo sužinoti apie žalą.

2023 m. komisija priėmė nagrinėjimui 243 prašymus, išnagrinėjo – 251 (įskaitant ankstesnių metų pabaigoje pateiktus prašymus). Šiuo metu nagrinėjami arba laukia nagrinėjimo 64 prašymai.

 Daugiau informacijos apie komisijos darbą, jos nagrinėjamus prašymus  ir priimamus sprendimus galima rasti ČIA <https://sam.lrv.lt/lt/darbo-grupes/pacientu-sveikatai-padarytos-zalos-nustatymo-komisija

 

               Gali būti 8 žmonės ir tekstas vaizdas

 

 

 

0
0
0
s2smodern
powered by social2s