Spausdinti

Susitikime su Lietuvos banko atstovais – apie pensijų fondus bei kitas problemas

Pirmadienis, 2024 Vasario 05

Vasario 2 d. LPSK pirmininkė Inga Ruginienė nuotoliu susitiko su Lietuvos banko (LB) valdybos nariu Simonu Krėpšta ir LB Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriumi Vaidu Cibu.

Aptarti II pakopos pensijų fondus valdančių bendrovių veiksmai informuojant pensijų gavėjus apie galimybes gauti išmokas išėjus į pensiją. I. Ruginienė informavo apie vieno konkretaus pensijų fondo kliento situaciją, kai jam nebuvo išaiškintos visos galimybės, kaip žmogus gali pradėti atgavinėti savo sukaupuotas lėšas (nepaminėtas variantas dėl „Sodros“ anuiteto pirkimo). Tąsyk pensijų fondo bendrovė pripažino savo klaidą ir ją ištaisė, tačiau sulaukiama ir daugiau panašių skundų, kas reiškia, jog tai nebuvo išimtinis atvejis.

LB atstovas V. Cibas teigė, jog taip neturėtų būti, ir kadangi LB yra pensijų fondų bendroves prižiūrinti institucija, bus imtasi priemonių, kad tai nesikartotų.

I. Ruginienė taip pat iškėlė augančių bankų įkainių problemą. LB valdybos narys S. Krėpšta teigė, jog situacija matoma ir analizuojama, smarkokai auga retesnių paslaugų, mažiau – kasdieninių paslaugų kainos. Savo ruožtu Lietuvos bankas inicijuoja bazinių mokėjimo paslaugų krepšelio (kokie turi kainuoti būtiniausios banko paslaugos) peržiūrą.

LPSK pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį  į vis sudėtingėjantį patekimą į bankų klientų aptarnavimo skyrius bei retėjantį bankomatų tinklą. Situacija tapo ypač sudėtinga, kai priimtas sprendimas nebeleisti darbo užmokesčio mokėti grynais. Nors ji pripažino, jog LPSK palaikė šį sprendimą kaip efektyvią priemonę kovojant su darbuotojų apgaudinėjimu, tačiau atokesnėse vietovėse tampa problema pinigus išsigryninti.

S. Krėpštos teigimu, LB rekomendacijose bankams vienas iš punktų yra paslaugų prieinamumas. Artimiausiu metu, anot jo, šios rekomendacijos bus peržiūrimos.

LPSK informacija

0
0
0
s2smodern
powered by social2s